Ez a webshop cookie-kat használ
×

Mindannyian átéltük már. Reggel éppen belépünk az irodába munkára készen, amikor hirtelen megszólít egyik kollégánk azzal a tolakodó, átható szájszaggal.  

"Már megint...", gondoljuk. "egy újabb záptojásszagú szóáradat, ami sosem fog a fülünkig elérni, mert közben azzal vagyunk elfoglalva, hogy az orrunkig ne jusson el.  

"Egyébként pedig," folytatja munkatársunk, "Kiss Éva  a személyzeti osztályról azt mondta, hogy a részvény opciós terv kiváló befektetési lehetõség..." 

Ilyenkor szeretnénk azt hinni, hogy kényszeredett mosolyunk és szempillánk remegése nyilvánvalóvá teheti kollégánk számára, hogy nem éppen fejedelmi élmény, amikor közelrõl beszél hozzánk. Sajnos ez hiú ábránd. 
Az a probléma, hogy senki sem ismeri fel, hogy szájszaga van, mert érzéketlenek vagyunk a saját szagunkra, és szinte sosem jut eszünkbe, hogy azzal baj lehet. 

Tehát hogyan mondjuk el valakinek, ha olyan rossz, kellemetlen a lehelete, hogy gondot okoz számunkra vele beszélni, közelében lenni. 

Mi mindenképpen az õszinte tényszerû megközelítést javasoljuk. Válasszunk meg a körülményeket. Olyan helyzetet keressünk, amikor nyugodtabb környezetben, négyszemközt, zavartalanul tudunk beszélni vele.

Legyünk õszinték és tényszerûek.

Valahogy így mondhatjuk:

Karcsi, már máskor is akartam neked szólni, de csak most határoztam el magam, hogy mondom, többször éreztem már, hogy nem friss a leheleted, nekem kellemetlen a szaga. Általában reggel/este (ahogy szokta) szoktam ezt érezni. Szeretném, hogy tudj errõl.

Mindezt komolyan mondjuk, ahogy felnõtt, a felnõttel szokott beszélni egy semleges témáról, pl: mit szól hozzá, hogy új élelmiszerbolt nyílik a szomszéd utcában?

Többször használtuk már a módszert a gyakorlatban, és legtöbbször a visszajelzést kapó nagyon hálás az õszinteségért.  

A BadBreathOGram egy olyan e-mail, amit akkor küldhet el, ha valakivel tudatni szeretné, hogy rossz a lehelete, de nem akarja neki szemtõl szembe megmondani. Próbálja ki! http://www.badbreathogram.com/