Ez a webshop cookie-kat használ
×

Senki sem szeretne fehér nyelvet – nem csak hogy egészségtelen a kinézete, de kezelés nélkül súlyos leheletproblémák előjele lehet. Azok, akiknél a térképnyelvnek nevezett betegség jelentkezik, hajlamosabbak a fehér nyelv kialakulására. A térképnyelv egyszerűen azt jelenti, hogy a nyelven számos barázda és repedés fut végig - ezek pedig kiváló táptalajt biztosítanak azoknak az anaerob baktériumoknak a számára, amelyek rossz leheletet és fehér nyelvet okoznak. A probléma megoldása egyszerűen abból áll, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy olyan tisztán tartjuk a nyelvet, amennyire csak lehet. De nem az összes nyelvtisztítási módszer egyforma…

A nyelvtisztítás (vagy nyelvkaparás) egy olyan folyamat, amelyet az USA lakosainak többsége nem végez naponta. Pedig ez az egyik legfontosabb lépés, amellyel leheletünket tisztán és frissen tarthatjuk!

Egyáltalán nem nehéz az elvégzése, valamint nem is különösebben időigényes. Mégis, a naponta rászánt plusz két perc óriási eredményeket hozhat a rossz lehelet, továbbá a fehér nyelv kialakulásának megelőzésében, ezen kívül pedig segít visszaállítani a nyelv egészséges színét.

Az egészséges nyelv enyhén nedves, sima felületű, színe pedig halvány rózsaszínes.

Bizonyos körülmények között a térképnyelv lepedékessé válhat és megváltozhat a színe (fehér, sárga, akár fekete is lehet), kiszáradhat és berepedezhet.

Tisztázni szeretnék néhány dolgot a nyelvtisztításról:

  1. Nem muszáj erősen kaparni Már találkoztam olyan betegekkel, akik véresre kaparták a nyelvüket, annyira erősen rányomták nyelvtisztítót. Általában elmondható, hogy erősebb nyomással nem lehet több baktériumot lekaparni. Csak annyira kell lenyomni, hogy a nyelvtisztító érintkezzen a nyelvvel, és végigfusson a tisztítandó felületen. Próbálja meg elérni a réseket is!

  2. A nyelvtisztítás önmagában nem képes megelőzni a rossz lehelet kialakulását A nyelvtisztítás nem pusztítja el azokat a baktériumokat, amelyek a rossz leheletet okozzák, és amelyek a térképnyelv felszíne alatt tenyésznek. Egyszerűen csak eltávolítja a mocskot (nyálka- és ételmaradványokat) a nyelv felszínéről, amely az anaerob baktériumok táplálékforrása. Ahhoz, hogy megszabaduljon ezektől az anaerob baktériumoktól, (amelyek a fehér nyelv kialakulásáért felelősek), oxigéntermelő fogkrémet kell használnia, amely behatol a nyelv felszíne alá.

  3. Nem muszáj a drága, bonyolult módszerek valamelyikét használni ahhoz, hogy hatékonyan megtisztítsa a nyelvét 
    Ténylegesen nincs is másra szüksége, mint egy megfelelően merev eszközre, amelyet a nyelv felületének legnagyobb részén végig tud futtatni. Az elektromos nyelvtisztítók azoknak segíthetnek, akiknek ízületi gyulladása (arthritis) van, nehézségeik adódnak a koordinációval, illetve általánosan nehezen boldogulnak az alábbi tennivalók végrehajtásával:


Lépésről lépésre

Útmutató a térképnyelv hatékony tisztításához és a fehér nyelv megelőzéséhez

Íme, egy átlagos nyelvtisztítási folyamat az elejétől a végéig, amelyet egyik betegem mutatott be, aki megengedte, hogy lefotózzam.

  1. Helyezze a nyelv felszínére a nyelvtisztítót a nyelv tövénél, majd lassú, söprögető mozgással kezdjen el hátulról előre haladni Bármelyik oldalon kezdheti (jobb vagy bal) és haladjon a másik irányba! Attól függően, hogy milyen típusú nyelvtisztítót használ, 3-4 „kört” tehet így a nyelvén.
  2. Amint eltűnt a nyelv felszínéről a lepedék, tegyen egy kis mennyiségű TetroBreath oxigénnel dúsított fogkrémet a nyelvtisztító fejére!
  3. Óvatosan kenje be a nyelv felszínét (hátul addig, amíg nem öklendezik) a fogkrémmel! Ez lehetővé teszi, hogy behatoljon a nyelv felszíne alá, és semlegesítse a kéntermelő anaerob baktériumokat! A nyelv hátulján több baktérium található, mint az elején.
  4. Miután bekente a nyelvét, hagyja a felszínén a fogkrémet addig, ameddig csak bírja, ideális esetben 90 másodpercig. Ha köhögni kezd, vagy beindul az öklendezési reflex, akkor bármikor nyugodtan köpjön!
  5. A legjobb, ha fogkrémet a normál fogmosás során végig a nyelv felszínén hagyja.

 

Dr. Harold Katz, a California Breath Clinics alapítója